Jumaat, 15 Julai 2011

PUNCA BARAH PARU-PARU

PENYELIDIK dan pakar perubatan menggariskan beberapa punca seseorang boleh menghidap barah paru-paru. Antaranya:

1. Tabiat menghisap rokok

Banyak kajian menunjukkan kaitan langsung antara tabiat merokok dan penghidap barah paru-paru. Malah, kadar kematian di kalangan perokok yang kerap (heavy smoker) 20 kali lebih tinggi daripada orang yang tidak merokok. Presiden American Health Foundation, Dr Ernest I Wynder, menggariskan seorang yang kuat merokok sekurang-kurangnya menghisap dua kotak rokok sehari dan merokok setiap hari tanpa henti, berisiko melebihi 100 peratus menghidap barah paru-paru.

Kalian juga menunjukkan, orang yang menghidu asap rokok hampir setiap masa, turut berisiko menghidap barah paru-paru. Asap rokok yang mengandungi kira-kira 4,000 bahan sampingan seperti logam, toksid dan gas pencemar, merosakkan rerambut silia yang meliputi rongga udara.

Lapisan silia berfungsi menapis habuk dan zarah halus daripada memasuki rongga peparu. Apabila sistem silia dilumpuhkan, ia tidak mampu menapis debu justeru menyebabkan rongga terdedah kepada kesemua bahan toksid. Ini menyebabkan sel paru-paru membahagi dan membesar tidak sempurna serta menjadi sekelompok sel barah.

2. Pendedahan radiasi dan sesetengah bahan kimia

Ramai kurang peka bahawa pendedahan kepada sinaran radiasi pada sesetengah bahan kimia memungkinkan pelbagai penyakit barah.

Pada 1991,160,000 penduduk benua Amerika mati disebabkan barah paru-paru kesan radon iaitu sejenis gas radioaktif semula jadi. Di dalam badan kita, ada kira-kira 25 juta sel yang membolehkan kita hidup. Justeru, tubuh kita terpaksa menjana sel dengan cepat, kira-kira 2.5 juta sesaat. Sel yang terdedah pantas bergerak ke seluruh tubuh dan menyebabkan kanser.

Kajian juga menunjukkan pendedahan ke" pada bahan gentian mineral, iaitu asbestos, menyebabkan barah paru-paru. Malah pen" dedahan kepada bahan kimia seperti bisdiloromethymethyl ether (BCME) dan chloro" methy-methyl ether (CMME) menyebabkan penyakit ini.

Kini, penemuan terbaru mendapati ka lah rawatan radioterapi juga menyebabkan ko barah paru-paru.

3. Pencemaran atmosfera

Barah paru-paru didapati lebih kerap terjadi di kalangan penduduk bandar berindustri yang sentiasa terdedah kepada pelbagai ben~ tuk pencemaran.

4. Makanan mengandungi lemak tepu

Menurut Dr Takeshi Hirayana daripada Institute of Preventive Oncaogy, Jepun, orang yang banyak makan daging yang tinggi kadar lemak tepunya (saturated fats) seperti lemak babi serta kurang makan sayuran hijau, mempunyai risiko tinggi menghidap penyakit ili.

5. Faktor lain

Faktor lain yang masih dikaji ialah kemung. kinan barah ini disebabkan scar dan fibrosis dalam peparu atau jangkitan batuk kering atau tuberculosis (TB) yang baru sembuh se~ fibrosis lesions.

JELITA, JULAI 1997, M/S 172

2 ulasan:

zuhairi hairi berkata...

Slam...sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser..tahap 1 tahap 2 tahap 3 tahap 4.memusnahkan dan mematikan sel sel kanser..herba warisan ini terlalu berkesan...akar kayu warisan...merawat dan membaik pulih...jangan sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia...herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi...

sy cma bntu membantu...sy tidak sangup tngok org dpn mata sy sengsara xpun di ragut nyawa...penawar nya telah ada...hubungi sy secepat munkin

Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh...jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid...orang ada kanser...saya akan membantu merawat hingga sembuh

NAMA SYARIKAT SAYA.....JUTAWAN HERBS NO PENDAfTARAN SYARIKAT SAYA PG 0346818-W NAMA PEMILIK MOHD ZUHAIRI BIN NOORDIN

zuhairi hairi berkata...

ANTARA KANSER YANG MAMPU DIRAWAT DAN BERJAYA DIUBATI :

KANSER PARU-PARU
KANSER USUS BESAR
KANSER SERVIKS/PANGKAL RAHIM
KANSER PUNDI KENCING
LEUKIMIA
KANSER REKTUM/DUBUR
KANSER TULANG
KANSER OTAK
KANSER OVARI
KANSER HATI
KANSER NODUS LIMPA/LYMPHOMA
KANSER PAYUDARA
KANSER RAHIM
KANSER PROSTAT
KANSER PERUT
KANSER PANKREAS
KANSER PITUITARI
KANSER KELENJAR LIUR
KANSER VAGINA/FARAJ
KANSER KULIT
KANSER MULUT
KANSER HIDUNG
KANSER TIROID
KANSER TEKAK
KANSER TESTIS
KANSER ESOFAGUS/SALUR MAKAN
KANSER HEMPEDU/SALUR HEMPEDU
DAN LAIN-LAIN KANSER

Catat Ulasan